Aflossen of sparen

Gaan we aflossen of sparen? 

Het slimste is natuurlijk aflossen, dat levert geld op. Hoe eerder iets afbetaald is, des te minder rente hoef je te betalen. Sparen brengt aan rente vrijwel niets meer op. De andere kant van het verhaal  is wel dat als je iets gespaard hebt, je daar op terug kan vallen als je ineens in geldnood zit doordat er bijvoorbeeld iets kapot gaat waar je niet buiten kan. Plus dat een beetje spaargeld ons wel een veilig gevoel geeft. 

Nu kwam deze vraag bij mij zelf op, toen ik in deze gelukkige positie kwam. Een flinke financiele meevaller. Er komt van alles in je gedachten voorbij. Een leuke vakantie, een nieuwe hobby die eigenlijk iets te duur is, wat interieurveranderingen in huis.... Maar, ook wij hebben een lening. Een lening die weliswaar geen hoge rente heeft, maar die wel afbetaald moet worden. We zouden zomaar een jaar eerder klaar kunnen zijn dus. Dus een stuk eerder dan gepland je vaste lasten omlaag. 

We zijn er nog niet over uit. De afbetaling past keurig in onze vaste lasten, (hebben we goed over nagedacht). Een leuk bedrag op je spaarrekening voor, inderdaad, als er iets gebeurd. Onze mening helt dus over naar sparen. De budgetcoach in mij zegt echter aflossen. We zijn in de gelukkige positie dat er wat op de spaarrekening staat, gebruik dit om af te lossen.

Over 2 weken heb ik een seminair, heel toepasselijk "afgelost is opgelost". Daarna neem ik de beslissing.